Image may be NSFW.
Clik here to view.De Olympische Zomerspelen in Londen trekken miljoenen fans. Maar niet alleen sportfans hebben interesse in de Olympische Spelen: cybercriminelen misbruiken het evenement om sportliefhebbers in de val te lokken. G Data verwacht een toename aan spamberichten, phishingmails en malware-aanvallen rondom het Olympische thema om fans hun persoonlijke en financiële gegevens afhandig te maken.
Welke scenario’s worden er verwacht?
Cybercriminelen kunnen de Zomerspelen op verschillende manieren misbruiken.
- Dubieuze ticketaanbiedingen per e-mail: spamberichten die (betaalbare) tickets aanbieden voor wedstrijden, of voor de openings- of slotceremonie van het evenement. Deze mails lijken links te bevatten naar online ticketshops, maar in werkelijkheid leiden de links naar sites waar bijvoorbeeld (illegale) medicijnen kunnen worden gekocht.
- Phishing: Door het versturen van e-mails of het posten van berichten op sociale media-platformen worden lezers naar zogenaamde online ticketshops gelokt om daar kaartjes voor de Olympische Spelen te kopen. De site lijkt inderdaad op een online ticketshop en vraagt om allerlei persoonlijke en financiële gegevens om de ‘bestelling’ af te ronden. Ticket zullen er nooit komen, wel afschrijvingen van het opgegeven creditcardnummer.
- Geïnfecteerde websites: Berichten met verkorte URL’s lokken lezers van e-mails of berichtjes op sociale media-netwerken naar geïnfecteerde websites. Grappige filmpjes, live streams, beelden van interviews, medaille-uitreikingen en reportages over dopingschandalen kunnen als lokaas worden ingezet.
Tips om deze vallen te ontlopen zijn eenvoudig: klik niet op links in e-mails en berichtjes op sociale media, en laat al helemaal geen persoonlijke gegevens en creditcardnummers achter op formulieren van onbekende webwinkels. Verder is het van belang om zowel de browser, het besturingssysteem als alle software op de pc altijd volledig up-to-date te houden en veiligheidlekken te dichten met veiligheidspatches. Een solide beveiligingssoftware met een http-scan beschermt de pc verder.
Wat kan er in Londen zelf gebeuren?
Sportfans kunnen ook in Londen zelf in de val van cybercriminelen lopen. Door gebruik te maken van speciale ‘gratis’ wifi-hotspots, waar de criminelen het dataverkeer kunnen afluisteren, kunnen argeloze gebruikers zo hun persoonlijke en financiële gegevens prijsgeven. Maar ook smartphones en tablets kunnen het doelwit zijn van deze onverlaten. Wanneer deze gestolen worden, is een slachtoffer niet alleen zijn apparaat kwijt, maar ook alle (privacygevoelige) gegevens die erop staan. Naast goed opletten en het vermijden van wifi-hotspots, kunnen de Olympische fans nog een paar maatregelen treffen om de gevaren van (gegevens)diefstal in te perken. Voor de reis een kopie maken van alle gegevens, de gevoeligste gegevens van het apparaat wissen of versleutelen en een beveiligingssoftware installeren waarmee het apparaat vanaf een afstand kan worden geblokkeerd.
Over G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde zijn eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook, waaronder vijf keer de vergelijkende test van de Consumentenbond.
G Data is opgericht in 1985. De onderneming biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen, die wereldwijd in meer dan 90 landen beschikbaar zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.